tisdag, september 11, 2007

9/11

Jag kan inte låta bli.. men jag är en sådan där människa som inte enbart kan koncentrera mig på en stor händelse, inte när jag själv har "varit med om andra".
Allt detta som hände med World Trade Center har satt spår ut över en stor bit av världen, förmodligen inte alla människor som tänker på det inträffade, eller sorgen efteråt, eller de skyldiga som utförde det.
Jag minns tvbilderna väldigt väl, hur katastrofalt overkligen det kändes, som att titta på en amerikansk actionfilm.
När jag kom till skolan ropade några glatt runt sig, "Jippi!" och tyckte inte det var sorgligt alls. Det var de politiska, de som stod långt åt vänster. Jag har alltid varit en av dem. De log glatt eftersom Amerika är en stormakt, och att de förtjänar att få katastrofer på sig.
Jag har dock aldrig kunnat tänka så. Okey, Amerika är stormakt men folket förtjänar inte att dö för det. Det hade varit annat om Bush fått en blåtira i fejset, men att oskyldiga människor dog i ett terrorattentat, det är inget att gå runt och hurra för.

Sen är jag även en av dem som inte förstår mig på varför man ska framhäva denna katastrof framför allt annat som har hänt här i världen. Finns så stora katastrofer som glöms bort.

Igår pratade jag om det här datumet, och påpekade att det var samma datum som Anna Lindh dog för 4 år sedan. Hon mördades.
Jag vaknade imorse och började prata med en, vilket jag åter igen nämnde detta då han informerade folk om 9/11, att det även är 4 år sedan något annat skedde.
Men direkt så mötte jag motstånd.
9/11 symboliserar WTC, inget annat.
Sen fick jag alla möjliga andra händelser som skedde 9/11 andra år.
Att den tyska offensiven hejdas vid Marne.
Ford Pinto lanseras.
Marie Fredriksson upptäcker att hon har en tumör.
Okey, dessa är också stora händelser, men detta drogs fram för att få mig att inse att 9/11 enbart är för terrorattackerna som skedde år 2001, och inget annat.
Symboliken tillhör det.
Och inte att Anna Lindh mördades.
Och jag blir bara mer och mer irriterad.
Allt annat blev ju därmed en bagatell - visst, det har hänt, men det är inget i jämförelse med WTC. Och det är den biten som jag har så svårt för att se.

Sen började vi argumentera emot om det verkliga datumet.
Hon blev knivhuggen 10 september, därför blev hon även mördad 10 september, enligt honom. Kanske det funkar så juridiskt, jag vet inte. Men jag vet att hon dog en tidig morgon den 11 september. Det är å andra sidan lite svårt att mörda någon på ett operationsbord då den såkallade mördaren inte är i närheten. Men hade hon överlevt så hade det inte blivit kallat för mord, snarare försök till mord. Hur kan hon då blivit mördad 10 september, om hon inte dog förrän 11?
Jag vet ingenting om juridik, men det låter ju en aningens konstigt.
Trots att det säkert är så.

Men jag förstår fortfarande inte. Det känns ofta som om det är förbjudet att även tänka på andra saker, att framhäva andra saker, på vissa stora datum, eftersom det inte är tillräckligt stort.
Jag minns Anna Lindh's död, mordet på Anna Lindh, i nära på samma skala som WTC.
Detta hände även i Sverige.

Jag vet att symboliken kring 9/11 enbart är för terrorattackerna emot World Trade Center, men kan man inte få nämna något mer stort som inte skedde för så längesen, och som också har påverkat, faktiskt vårat eget land. Som det som skedde 1986. Inget jag drar upp eftersom jag inte upplevde det överhuvudtaget, eftersom jag bara var 2 år gammal.

Jag har helt enkelt alltid haft svårt för att bara koncentrera mig på en enda sak i taget. Det känns så fel och orättvist.

Å andra sidan hade kanske mordet inte fastnat lika mycket i huvudet på mig om det inte hade skett på samma årsdag, vem vet.

2 kommentarer:

El Frigolito sa...

Folk är idioter. De har gått på USAs propaganda-linje och helt glömt bort att den 11e September är ett svart datum på många fler sätt än "bara" WTC-dåden.

Ja, de är hemska. Men det är småsinta och amerikaniserade människor som så villigt glömmer bort allt annat dåligt som hänt på detta datum.

Ilona sa...

Den 11 september 1973 störtades och mördades Chiles folkvalde president Salvador Allende i en USA-stödd militärkupp.

Från 1973 har den 11 september symboliserat kuppen i chile och kampen mot diktaturer. Det som hände i USA var fruktansvärt, både för de drabbade i USA och för dem som drabbats av USA:s hämnd, men det ger inte USA eller någon annan rätten att förminska kuppen i Chile eller någon annan händelse.

Stå på dig!