onsdag, november 14, 2007

Brämhults

Fy.
Brämhults som har varit ett märke som stuckit ut ur mängden, har man tyckt, men man är visst alltid alltför blåögd.
Nypressad juice, med kort hållbarhet därför, extra god och extra nyttig.
God är den.
Men..


Hur gammal är er färskpressade juice när den tappas på konsumentförpackning?

– Ja, nio, kanske tio månader, säger Tomas Gustafsson, vd på Brämhults.

Pressar ni verkligen äppeljuicen i Borås, som det står på flaskan?

– Nej, den pressas i Tyskland. Det måste ha blivit ett misstag här.

Och helt naturliga är inte heller de nypressade juicerna eftersom också de pastöriseras, en konserveringsmetod.


Eller är man alltför blåögd igen att man går på någon lögn Aftonbladet bygger ihop?

..iofs motverkar pastöriseringen sjukdomsframkallande bakterier.. men 9-10 månader?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Arg som ett bi mailade jag Brämhult - och deras VD ringde upp mig personligen!
Det visar sig att AB har svamlat igen - den runda förpackningen innehåller juice som pressas på natten i Borås och skeppas till butikerna. Det gäller den andra förpackingen, den fykantiga och även här har Brämhult satt sig emot Livsmedelsverkets godkännande av namngivning.
/Fredrik

Rebenga sa...

Aftonblaskan är lite väl svepande i sin generalisering av "konserveringsmetoder". De får det att låta som om pastörisering är nåt slags onaturligt tillsatsmedel när det egentligen inte är mer onaturligt än att ha sylt i en glasburk.

Pastörisering är inga tillsatta medel utan en process av upphettning och nedkylning - varken mer eller mindre. Aftonbladet väljer dock i sensationalismens namn att generalisera i sina ordval.

Lärdom vi kan ta av det här: lita aldrig på nånting som Aftonbladet skriver eftersom det antingen är en ren fabrikation eller i bästa fall en extrem vinkling baserad på tveksamma "fakta" eller feltolkningar.

Anonym sa...

Enligt brämhults egen hemsida så kan juicen som finns i plastflaskorna vara upp till 18 dagar gammal - den pressas och finns i affär typiskt 2-4 dagar efteråt. Inte direkt vad jag kallar färsk själv....

Anonym sa...

Rebenga:
Självklart värmebehandling är en konserveringsmetod! -Det är en av våra äldsta. Det är inget konserveringsmedel, men det är en helt annan sak.

Aftonbladet är alltså helt korrekta i sitt ordval!

Anonym sa...

AB blandar helt medvetet ihop nypressad (svensktillverkad, ej pastöriserad, datumstämplad) i runda förpackningar) och "färskpressad" juice av Tropicana/God Morgon-typ. Min gissning är att Brämhults, som är dom enda som säljer nytillverkad juice i större skala i sverige, skulle *älska* om konkurrenterna inte längre fick använda uttrycket "färskpressat" om sånt som är allt annat är färskt.

Anonym sa...

Anonym: Du har inte helt rätt: Brämhults nypressade juice, förpackad i runda plastflaskor, är idag pastoriserad och minst två dagar och upp till nästan tre veckor gammal. Går att läsa detaljerna på Brämhults hemsida...

Anonym sa...

Brämhults har numera i smyg börjat pastörisera all sin juice, men vad värre är så kallar man sin Äpplejuice för "nypressad" trots att den är upp till ett år gammal, och vem vet kanske ännu äldre.

Läser man hemsidan och förklaringarna man idag presenterar lite noggrannare, ser man att det inte var ett misstag utan måste vara medvetet.

Kan man lita på övriga produkter när man så medvetet luras?

Anonym sa...

När det gäller Brämhults finns det mycket mygel och fula tricks från deras sida de senaste åren.
Finns mycket skit som dessutom finns dokumenterat...