onsdag, april 30, 2008

Bloggfrågor

Jag blev ombedd att svara på några frågor av Dana, så här kommer dem.

1. Hur länge har du bloggat?
Mitt första inlägg på denna blogg skrevs 2006-02-15, alltså över 2 år nu. Dock började jag skriva "dagbok" på communitys redan 1999.
2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv börja blogga?
Jag vet inte riktigt. Jag hade väl inte direkt någon bild mer än att de var modiga som skrev öppet. Sen kände jag också lite "Jag kommer aldrig kunna överträffa dem", och vågade knappt starta igång min egen först, för jag var rädd för att visa upp mitt skrivande, bli bedömd.
3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Det var Ett liv i exil, som numera bor på Metrobloggen.
Jag berördes djupt av hans sätt att välja sina ord, uttrycka sig, det påminde om mitt eget sätt. Han blev min inspiration och även en av orsakerna till varför jag startade min egen.
4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du så här i efterhand läser dem?
Det ger ungefär samma känsla som då jag läser mina senaste inlägg. Ibland kan det dock kännas som om det vore 100 år sedan jag skrev dem.
5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Mellan 10 och 20 stycken ungefär. Säg 15 då för att göra det enklare.
6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar?
Hm, till 99% är bloggarna "dagboksbloggar" där man får en insyn i deras liv. Det är de som är de mest intressanta, spännande.
7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om?
Det här är en av de svårare frågorna.. De flesta är egentligen olika mig, men bland dem jag tycker allra bäst om är Den där om Jenny.
8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?
Och här kom den allra svåraste frågan. Lik mig? Okey, den första jag kommer att tänka på är han som blev min inspiration, jag kände igen mig en del i hans sätt att skriva. Vad mer som kan vara likt kan jag låta dig fundera på. Ett liv i exil.
9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Knappt någon som vet om (vad jag känner till), förutom min syster som anser att jag är alldeles för öppen om mina innersta tankar, blottar mig själv för mycket.
10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Ja, vad jag vet åtminstone. Jag hittar inte på något, och är ärlig, men det är bara en del av mig själv som jag lägger upp.
11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden?
Jag har en viss gräns, det finns saker som jag aldrig någonsin kommer kunna skriva om, för det blir för privat. Men när det gäller andra saker så flyttas gränsen fram och tillbaka lite då och då. Men jag börjar förstå vad som är bäst för min egen skull. Vill man blotta sig själv totalt så vore det bäst att vara anonym - fast kan anonyma verkligen blotta sig?
12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför?
Mina hemligheter som inte många känner till, de är alldeles för privata. Man behöver inte veta om dessa för att lära känna mig. Sedan så försöker jag att inte blottlägga någon i min närhet i för stor utsträckning, jag kan vara detaljerad om någon som jag just umgåtts med, men mer från mitt håll än från personens. Jag vill inte såra någon.
13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du?
Hm, i en mindre utsträckning än vad det skulle kunna vara. Jag tror att alla som bloggar är ute efter bekräftelse, dock har det förändrats en hel del. Men jag älskar att skriva, och man vill väl alltid visa upp det man är bra på, det man tycker om? Och sen att andra läser allting och sen kan kommentera. Jag får några få kommentarer då och då, ibland skulle jag vilja ha mer, men jag tror samtidigt att jag skulle bli alldeles för överväldigad om det skulle strömma in för mycket åsikter, för mycket positiv kritik. Risk för att bli alldeles för självgod. Så okey, bekfräftelsenivån är kanske inte så stor som den var först i början. Man blir vuxen även i skrivandet, jag vill tro att jag inte skulle ändra på mitt sätt bara för att få mer läsare.
14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Ja, det är jag övertygad om, om personen i fråga faktiskt är ärlig och inte hittar på allt. Dock lär man bara känna en del av personen, finns två sidor av ett mynt.
15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Nej, det har jag inte gjort. Jag har haft min beskärda del av möten som blivit till vänskap via internet med möten IRL, jag har inte riktigt tänkt tanken att överföra det även till bloggen. Men visst finns det några man skulle vilja träffa!
16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Ja, det tror jag. För höga krav och diverse annat.
17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta?
Hm, nej, inte vad jag minns.
18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Ja, det har jag gjort - i min egen. Men det är inte något stort egentligen.
19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Nackdelar? Jadu, det enda vore väl att jag inte kan skriva exakt så mycket som jag skulle vilja kunna skriva. Men det är ju egentligen ingen nackdel i just själva bloggandet.
20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då?
Ja, det tror jag. Jag kommer alltid ha ett behov av att skriva av mig. Jag tror att det alltid förändras, jumer man ser i livet, ju äldre man blir, ju visare man blir. Mer vuxet kanske. Annan formulering. Vem vet. Men kommer fortfarande vara jag.
21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Jo, självklart. Att ha en blogg är så populärt nu, alla ska ha en. Inverkan är ett för litet ord, det är bloggarna i sig som utger en stor bit av dagens kultur.
22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Det har betytt väldigt mycket. Det har varit mitt sätt att komma fram med mina skrivna ord. Jag har i flera år drömt om att bli krönikör eller författare, men jag har inte vågat eller tagit steget att testa på det, att kasta mig ut och bli bedömd. Att starta denna blogg var mitt första steg. Steget mot att få andra att läsa det jag har att berätta, min formulering. Jag har å andra sidan inte tagit det ännu längre, jag har nöjt mig tills vidare med att bara ha en blogg. Dock är det inte så bara. Och att sammanfatta kort? Jag har aldrig varit bra på att bara skriva några få ord.
23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Det har varit nyttigt, näringsrikt. Jag har fått en bredare syn på människor, på deras sätt att uttrycka sig och lärt känna den sida bloggaren valt att lyfta fram. Jag älskar att läsa och särskilt att läsa om andra, vad de har att berätta. Då en blogg lägger ner får jag samma sorgsna känsla som när en vänskap tar slut. Man väver liksom in sitt eget liv i bloggarens.
24. Nämn fem bloggare som du vill ska svara på enkäten.
Jag tillhör en av dem som ogillar att skicka vidare sådana här saker. Lite som ett kedjebrev, så jag brukar svara blankt här. Men jag tänkte att jag åtminstone kan skriva en person. Sen får personen i fråga själv avgöra om den vill göra något utav det eller strunta i det. Personen i fråga blir; Solid Block of Ice - isecore.

2 kommentarer:

Dana sa...

Hej, kul att läsa mer om dig, det var på ett annat sätt. Tack för det. Håller med dig om kedjebrev. Men de här frågorna var intressanta tyckte jag. Vem och vad är en bloggare egentligen? Visst finns det likheter, likaväl som skillnader. Och bra att reflektera själv över sånt här med. Lycka till i framtiden.
Hälsningar från Dana

Sussilago sa...

dana: Det var roligt att du valde mig som en av de fem. Jag älskar egentligen att svara på sådana här frågor och liknande. Så det var bara trevligt!
Jag ogillar dock att skicka vidare, som jag skrev, men jag svarar oftast på det jag får - om det är sådant här då förstås. :)

Lycka till i framtiden du också! :)