måndag, december 04, 2006

Att förändra sig själv

Tror du på att någon kan förändras?
Bli en annan människa än den man tidigare var.
Vända ut och in på hela sin kropp och sitt sinne, och byta ut alla egenskaper mot nytt.

Jag tror på en blandning.
Man kan förändra sig som människa, bli en som man tidigare inte var, och använda sig av nya egenskaper. Men man kan inte förändras helt.
Den nya människan man plockar fram och de nya egenskaperna som blir synliga är inte något man råkat hitta på en grön blommande äng. Jag tror det är något man redan hade i sig, men dolt väldigt väl. Vi har enormt många sidor inom oss som bara väntar på att få komma fram och ut. Det gäller bara för oss att plocka fram dem, att ta steget.
Man kan välja att plocka bort och plocka fram, göra gamla saker till nya genom att vända och vrida på dem lite.

Så ja, man kan alltid förändras om man verkligen vill.
Det gäller att vänta till rätt ögonblick, och inte tro att allting går bara genom att knäppa lite med fingrarna. Allt händer inte i ett nafs, trots att jag själv känner det som så.

Jag har förändrat mig själv, men bara genom att plocka fram de försvunna bitarna inom mig, och väntat tills saker och ting har befunnit sig i rätt tid för förändring.
Det är ofta jag har försökt att ta steget, men jag har inte varit tillräcklitg beslutsam och tiden har inte varit rätt.

Det är ofta jag kommer på mig själv med att tänka "Men gör något åt det då för fan!" om folk som klagar på sina liv, och efter ett tag inser jag att jag själv satt i den gropen och klagade på mitt eget liv, och folk sa sa åt mig att ta tag i det, de personerna hade jag då lust för att strypa. Det går inte att tvinga folk att göra saker, det fungerar inte att tjata på dem, och det är lönlöst att försöka förklara hur man kan gå tillväga. Jag vet det, för jag har ju själv befunnit mig där. Och jag märker att det är jäkligt enkelt att veta bättre än de som fortfarande inte har tagit sig igenom det, eftersom jag vet hur det är att sitta där och jag vet hur det är att ta sig igenom och förbi det. Det är då jag kommer på att jag är en lika stor jumboidiot som de andra som försökte påverka mig.
Det måste komma inifrån, från sig själv. Det måste ske i sin egen takt.
Och det behöver inte ske nu eller sen. Det sker när du är redo, och inte någon annan gång.
Varken tidigare eller senare.

Jag måste komma ihåg det där.
Att inte leka att mitt liv är en hög häst som jag sitter placerad på och tittar ner på alla andra.
Det var inte därför jag förändrade mig.

Jag vet inte bättre än alla andra.
Jag vet bara bättre än vad jag själv visste förr.

2 kommentarer:

Thom sa...

Hej!

Jag brukar inte lägga till kommentarer men såg att du inte hade så många så jag tänkte göra en i alla fall, för jag tycker du förtjänar det :)

Du säger samma saker jag själv kommit fram till, jag har försökt hjälpa många människor men 9/10 gånger så har det varit nästan totalt lönlöst. Mina ord bara "rinner av" dom. Jag hatar själv när folk ens försöker hjälpa mig, alltså jag uppskattar försöket men hur ska de kunna hjälpa mig som har grävt ner mig i problem i tiotals år, jag kan ju allt om problem (tycker jag).

Förmodligen tycker de samma sak...

Vad ska man göra då? Man vill ju hjälpa de som är ledsna eller ensamma... Vet inte.

Kanske man ska ge dom en rejäl spark i baken? Allvarligt du har jätterätt, allt som sker, sker när det är tid för det.

...Jag känner några människor som nästan inte orkat med livet, de har ätit konstiga saker, skurit sig i handlederna osv. en av dom var till och med min egen flickvän. Jag försökte verkligen hjälpa henne men det funkade bara inte. Jag gjorde lumpen vid det tillfället och kunde inte vara med henne hela tiden, bara på helgerna och allt hände medan jag var borta. Men men, jag tror att allt slutade bra, hon flyttade till s-holm och jag tror hon mår bra där, borta från all historia... Men det var inte så mycket tack vare mig, det hjälpte nog men det var hon som gjorde det.

Okej! det var mitt första blogginlägg i historien! Inte värdens bästa eller mest positiva men jag är inte på det humöret heller så det hade nog inte blivit så bra om jag försökt. God jul förresten, hoppas du får det du önskat dig :)

Undrar om klockslaget syns, för detta är skrivet mitt i natten, eller väldigt tidigt på morgonen om man så vill. Om några timmar ska jag hjälpa en arbetskompis med datorn, hoppas det är nåt lätt så jag kan göra det sovande.

Det var ganska kul att skriva, kanske ska starta en egen blogg (ska försöka inte ta över din :) ).

Ok, nu ska jag sluta!

God... morgon!

/Thom

Sussilago sa...

Hej Thom!
Åh, vad glad jag blev när jag läste det här. :D Du förgyllde min söndag totalt!

Det är roligt när man får respons, och särskilt när responsen är från någon som helt vet vad man "pratat" om.

Helt klart ett bra förstainlägg! :)
Och du får gärna smyga dig in lite i min blogg, bara roligt att läsa kommentarer och allt vad det kan vara. :) Jag blir bara glad!

Och ja.. det är väldigt svårt att hjälpa andra människor, trots att det kanske är det man önskar att man skulle kunna göra mest av allt annat ibland. Om de bara kunde lyssna! (..som om jag skulle lyssna på någon som försökte..)

God jul till dig också! Hoppas även du får det du önskat dig.

Godmorgon och kram!

Förresten.. Klockslaget syns i min mail, och värst vad tidig.. eller, sen, du var. :D